LDA/Posfix error: bounce, user unknown

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
2 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

LDA/Posfix error: bounce, user unknown

Colin Brace
Administrator

Hello,

I am trying to get LDA working in conjuction with Postfix, but whenever I
activate Dovecot LDA in main.cf and send myself a test messsage, I get an
error message in maillog:

[...]
May  8 20:47:17 venus postfix/pipe[36077]: 4022B5C38: to=<[hidden email]>,
orig_to=<[hidden email]>, relay=dovecot, delay=0.02, delays=0.01/0/0/0.01,
dsn=5.1.1, status=bounced (user unknown)
[...]


Postfix's virtual LDA has no such problem:

[...]
May  8 20:49:39 venus postfix/virtual[36181]: F3DF05C37: to=<[hidden email]>,
relay=virtual, delay=0.05, delays=0.03/0/0/0.01, dsn=2.0.0, status=sent
(delivered to maildir)
May  8 20:49:39 venus postfix/qmgr[36091]: F3DF05C37: removed
[...]

Here is the LDA section in dovecot.conf:

protocol lda {
    postmaster_address = [hidden email]
    mail_plugin_dir = /usr/local/lib/dovecot/lda
    mail_plugins = cmusieve
    log_path = /var/log/dovecot-deliver
    info_log_path = /var/log/dovecot-deliver
    auth_socket_path = /var/run/dovecot/auth-master
}

My maildirs are here:

mail_location = maildir:/home/colin/vmail/%u

and Dovecot IMAP has no problem retrieving messages from that location.
What might be going wrong with delivery though?

Thanks.

--
  Colin Brace
  Amsterdam
  http://lim.nl

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: LDA/Posfix error: bounce, user unknown

Ulrich Zehl
On Thu, May 08, 2008 at 09:01:23PM +0200, Colin Brace wrote:
>
> I am trying to get LDA working in conjuction with Postfix, but whenever I
> activate Dovecot LDA in main.cf and send myself a test messsage, I get an
> error message in maillog:
> [...]
> Postfix's virtual LDA has no such problem:
> [...]
> What might be going wrong with delivery though?

My crystal ball has one idea: You followed the instructions on the wiki page
(http://wiki.dovecot.org/LDA/Postfix), which results in Postfix calling
deliver with the full mail address of the recipient ([hidden email] in your
example), and you've set up Dovecot's user database to only recognise
usernames without domains (e.g., "cb").
This could explain the error you're seeing.

If the above is not the problem, please post your dovecot -n output,
your userdb configuration file (if seperate), and the relevant postfix
configuration settings (especially your master.cf transport definition).